Регистрираната в България италианска компания PVB Power Bulgaria AD е придобила 7 разрешителни за водоползване с цел изграждане на седем МВЕЦ от руслов тип в Румъния, съобщи компанията.

Централите ще са с общо годишно производство на базова електроенергия от 260 млн. Kwh. Инвестицията е за 250 млн. евро. Инвеститорите , отбелязват, че проектът е в унисон с приетата стратегия за определяне на приоритети и развитие на хидроенергийния сектор в Румъния.

PVB Power Bulgaria AD е акционерно дружество регистрирано на територията на Република България, в което взимат участие италианската държава с представител Finest S.p.A., PVB Group (Петролвилла), както и две от най-големите ютилити компании в Северна Италия – Dolomiti ENERGIA и Azienda Energetica S.p.A. Etschwerke AD.

Консолидираният капитал на акционерите в PVB Power Bulgaria AD възлиза на 1.025 млрд. евро, а ДМА са в размер на 2.3 млрд. евро. Италианската компания поспчва за себе си, че е най-големият частен инвеститор във ВЕИ сектора на територията на страната.

В България PVB Power Bulgaria AD, чрез дъщерното си дружество ВЕЦ “Своге” АД реализира изграждането на 9 руслови централи, по поречието на река Искър, на обща стойност 115 милиона евро. Чрез другото си дъщерно дружество ВЕЦ „Марица” АД е в проектна фаза с финансиране на 5 водно-електрически централи в долното течение на река Марица в частта Първомай - Любимец с обща стойност около 110 милиона евро.