Цифровизацията, за рекламата на която през последните месеци бяха похарчени 17.5 млн. лв., продължава да е "тъмна Индия" за около 210-те хиляди правоимащи да получат декодери 25 дни преди окончателното спиране на аналоговия сигнал. Процесът за получаване на ваучери и безплатни декодери от социално слабите и възрастни хора е толкова неясен, че дори самите институции, ангажирани с раздаването им, си противоречат в наставленията как и къде става това, показа проверка на "Сега". В същия дух са и 20-ината жалби, получени за броени дни в кабинета на омбудсмана Константин Пенчев, заради което той е сезирал социалния министър Хасан Адемов. Няколко жалби са получени и в Комисията за защита от дискриминация.

Оказва се, че обяснението "кабелът на телевизора от едната страна, а кабелът на антената от другата" не е достатъчно за хиляди възрастни и социално слаби, за да могат да гледат цифрова телевизия. Причината е, че преминаването през лабиринта от бюрокрация, включваща дирекциите на агенцията за социално подпомагане, пощи и магазини за декодери в най-добрия случай отнема поне два дни, и то ако правоимащият успее да се ориентира в противоречивите обяснения на различните институции. Ако добавим и неяснотата около инсталирането на декодера, възможността да останем без телевизия изглежда много по-вероятна.

Например младеж от безплатния телефон на сайта цифровизация.bg обясни пред репортер на вестника, че ваучерите се поучават от Агенцията за социално подпомагане. Не така смятат от две произволно избрани дирекции на агенцията. Служителка от дирекция "Социално подпомагане" в район "Сердика" нервно насочи въпросите към колегите си от дирекция "Възраждане". След разговор на висок тон все пак се намери нейна колежка, която да обясни, че все още нямат инструкции как ще се раздават ваучерите.

Засега информацията била, че те ще могат да се вземат от пощата, където има списък на получавали помощи за отопление през миналата година. "Като чуете по телевизията, че вече дават ваучери, може да дойдете. Засега нямаме информация", сподели служителката.

В столичната община "Оборище", където вече дават ваучери, социално слабите могат да ги получат в пощата, а самото устройство - в "Технополис". Но това не става във всеки магазин на веригата, а само в определен - в столичен мол.

Сред неясните въпроси е защо се предоставят декодери на по-ниска стойност от стойността на ваучера. Те са на стойност 60 лв., но определените търговски вериги в различните региони предоставят срещу тях декодери за 39.50 лв., 59.90 лв. и т.н. Освен това в търговските вериги се предлагат различни марки устройства, но гражданите не могат да избират, а им се предоставя точно определена марка, най-вече NEO. Хората твърдят, че по този начин се нарушава правото им на избор.

Разписаните 60 лв. във ваучера всъщност са максималната цена, която е била предвидена от транспортното министерство за закупуването на устройството, обясниха неофициално от "Техномаркет".

Компанията спечели първия търг за доставка на декодери за Северозападния регион, където от август се раздават декодери. Вчера транспортното министерство съобщи, че печели и втория търг за 85 600 устройства. С тях ще бъдат покрити Югозападният, Югоизточният и Севереният Централен район. На практика така компанията спечели доставката на устройствата за две трети от територията на страната. Веригата "Зора" доставя декодерите за социално слаби в Южен Централен и Североизточен регион, а "Технополис" - незнайно защо - само за столичния район "Оборище".

Неофициално от "Техномаркет" обясниха, че в търга на министерството всяка отделна фирма е предложила по-ниска цена за декодерите, макар на ваучерите да пише 60 лв. Така например устройствата на "Техномаркет" са на цена от 39.50 лв., а на "Зора" - 47.40 лв. Всеки месец всяка фирма отчита пред министерството получените ваучери, като към тях прилага и касовите бележки за покупката. Ако се явят по-малко желаещи за декодери, рискът е за сметка на фирмите. Те обаче едва ли ще са на загуба, тъй като ще могат след това да пуснат устройствата за свободна продажба.

От транспортното министерство допълниха, че ваучерите са за три вида устройства - за кабелна, ефирна и спътникова телевизия, и няма как да бъдат отпечатани ваучери с три вида цени, тъй като използването им също е личен избор.