Площта на арктическия лед изглежда ще достигне рекордно ниско ниво в края на месеца, според сателитни данни, съобщава BBC.


Американски учени считат, че данните показват, че площта на арктическия лед ще бъде по-малка от предишния негативен рекорд, достигнат през 2007 г.

Най-новите данни показват, че на 13 август площта на леда е била с 483 000 кв. км по-малка, отколкото на същия ден преди 5 години. Вероятно топенето ще продължи до средата на септември. От втората половина на юни, всеки ден 100 000 квадратни километра лед или площ равна на 90% от територията на България, се стопяват. При това темпът на топене се ускори двойно след голяма буря по-рано този месец.

 

Данните идват от сателита Cryosat, който се управлява от Европейската космическа агенция (ESA). Сателитът е пуснат през 2010 г., за да наблюдава промените в дебелината и формата на полярните ледове.

 

По-голямото топене през лятото ще доведе до по-тънък лед през зимата, което ще се отрази на климата в северното полукълбо през следващата година. При това през 2013 г. се очаква и 11-годишен пик на слънчевата активност.

 

В резултат тя вероятно ще бъде още по-гореща от тази година, тъй като ледът в Арктика играе ключова роля при функционирането на глобалната климатична система. Студеният климат над полюсите се дължи не само на това, че слънчевите лъчи падат под по-малък ъгъл, но и на факта, че ледът отразява около 80% от попадналата върху него слънчева светлина.

 

Когато ледът се стопи, под него се показва тъмната повърхност на океана, която поглъща близо 90% от слънчевата светлина.

 

Разтапянето на леда води до понижение на температурата на водата. Така през тази зима може да се очакват краткотрайни периоди на изключително силен студ.

 

Почти сигурно е, че целият арктически лед ще се стопи преди края на този век, а е много вероятно това да стане до 2050 г, водейки до пълна промяна на световния климат.