България все още не е засегната сериозно от световната финансова криза и образно казано се намира в периферията на бурята. Това заяви президентът Георги Първанов по време на срещата си с президента на Ирландия Мери Макалийс. Това е първата държавна визита на ирландски президент в България. Световната финансова криза е може би най-голямото изпитание за солидарността на ЕС, допълни Георги Първанов.
 
Мерките срещу световната финансова криза се превърнаха в основа тема на разговорите между Георги Първанов и Мери Макалийс.
 
Не само в нашата собствена прогноза, и в тези на международните финансови институции, за България се предвижда един позитивен ръст на брутния вътрешен продукт през годината. Разбира се, ние бяхме свидетели как много прогнози, при това световни, рухнаха буквално за броени дни, седмици, така че никой не може да бъде абсолютно категоричен в това свое очакване, каза още Първанов.
 
Ситуацията в България и Ирландия е различна, но ние обсъдихме всички мерки, които правителствата прилагат, за да осигурят плавното преминаване през кризата. Необходимо е много по-силно партньорство както на европейско, така и на международно ниво, за да се осигури необходимата икономическа стабилност в бъдеще, зави ирландският президент Мери Макалийс.
 
Мери Маккалийс не се ангажира с прогноза какъв ще е резултатът от втория референдум на Лисабонския договор в Ирландия, но благодари на България и целия ЕС, че са разсеяли страховете на голяма част от ирландския народ.