Президентът Георги Първанов, който присъства на обществен дебат в НДК под наслов "България - на другия ден", обяви, че в правителството има дефицит на компетентност, а в страната има криза на управлението.

Събитието, на което присъства Първанов, се очаква да даде началото на новия му политически проект. Един от основните организатори - бившият вицепремиер Костадин Паскалев, обяви, че днес няма да бъде създадена партия. Вместо това специалисти обсъждат случващото се в България, а президентът не скри недоволството си от управлението на правителството на Бойко Борисов.

Георги Първанов: „Има дефицит на компетентност в настоящето управление. Разбира се, никой не се е родил знаещ, можещ, и все пак смятам, че от незнанието не бива да се прави капитал. Лидерът не е длъжен да знае всичко, но отново ще кажа - трябва дотолкова да влезе в материята, че да може да вземе информирано решение. Има, разбира се, и друг път -незнанието и липсата на воля да се прикриват с измислени скандали на високомерие. Има един постоянен гневен патос, който може да стряска някого, но струва ми се, че все повече и по-скоро буди насмешка. Вижда се, че твърдата ръка без знание и можене, без компетентност, без умно и добро управление става рисково. Вижте какво става. Всяка позиция се произнася твърдо и категорично, безпардонно, и след това се отрича по абсолютно същия начин. Резултатът от такава политика е видим. Силовото управление в сектор за сигурност и на политическото поле, съчетано с несигурност и колебливост в икономическата политика, е рисково за стабилността. Идеята за силната ръка олеква".

Президентът добави, че винаги се е стремял да обединява, а не да разделя и така той отговори на "смешния плач", който чувал тези дни, че ще разцепва една или друга партия.

По повод проекта на президента Георги Първанов премиерът Бойко Борисов заяви: "AБВ сме били отдавна. Вече пишем, четем, преразказваме". Това той направи след като откри нов лъчетерапевтичен комплекс в УМБАЛ "Царица Йоанна- ИСУЛ".