Президентът Георги Първанов, който се срещна в София с румънския си колега Траян Бъсеску обяви, че темата за интеграция на малцинстватане може да бъде критерии за влизането в Шенгенското пространство. Държавният глава коментира това по повод екстрадирането от Франция на роми от Румъния и България и твърденията, че това може да попречи на София и Букурещ за влизане в Шенген.

И България, и Румъния работят активно за изпълнение на критериите за влизане в Шенген каза Първанов и добави, че проблемите с ромите не би трябвало да окажат влияние върху процедурата. Според Първанов няма разделение между Румъния и България при подготовката за влизане в Шенген

Първанов добави, че не смята, че създаването на министерство по ромските въпроси е добра идея, защото ще трябва да има министерство за всеки етнос, а освен това проблемът е в ресора на няколко институции. Според румънския президент за чергарите трябва да има европейска стратегия.

Бъсеску и Първанов са се съгласили, че развитието на крайграничната инфраструктура, не само на прословутия Дунав мост-2, но и на други проекти, е важно за бизнеса на двете държави. Обсъдени са били и някои енергийни проекти, които трябва да станат елемент от новата Дунавска стратегия.