България трябва да има силно експертно управление, заяви президентът Георги Първанов в края на дискусията, посветена на приоритетите на страната ни след кризата.

Имаше тежката констатация за това, че сегашната криза не е просто финансово-икономическа криза, а е преди всичко криза на ценностите. Този потенциал, който днес в една или друга степен се включи в дебата, е потенциал, който трябва да бъде използван. Оттук нататък нямаме право да правим друго управление освен силно, експертно обезпечено, каза президентът.

Той видя сближаване на неговата и на правителството позиции за бюджетната политика. Имаше чуваемост, в това число и от правителството. Аз съм си отбелязал тук, че, поне така аз усетих, дори премиерът се замисли над идеята за този структурен бюджетен дефицит, която ние дебатирахме и през септември месец, много по-остро тогава с финансовия министър, имаше и резки оценки, но сега очевидно, че има размисъл по темата. Защото се вижда, че от наша страна не залагаме някакъв капан на правителството. Напротив, ние правим едно искрено предложение, което само може да бъде от полза за този кабинет, за бизнеса, за нацията изобщо, допълни държавният глава.