Липсата на предсказуемост на държавните решения ще е един от основните мотиви на президента да наложи вето върху законовите промени, с които се увеличава възрастта за пенсиониране с по четири месеца в следващите три години.

Пред журналисти Георги Първанов обясни, че подобно действие ще подкопае доверието на гражданите към пенсионната системата, а това може да доведе до непредсказуеми последици.

Президентът посочи, че всички говорим за Европа на две скорости. Но според него е по-важно какви точно ще са тези скорости. Освен това е важно какъв ангажимент поема България към новия фискален съюз, при условие, че страната ни е не е член на еврозоната.

Първанов потвърди позицията си, че промените по Пакта за финансова стабилност не трябва да се записват в Конституцията, тъй като това би попречило на следващите правителства да вземат определени решения за икономическата и финансова позиция на страната.

Той укори кабинета, че страната ни се е присъединила решенията на европейския съвет без да има общодържавна позиция по темата.

Държавният глава допълни, че решенията по енергийните проекти се вземат емоционално и лично.

Според него ако България се откаже от петролопровода Булгас - Александруполис, той ще мине през друга страна. Това вече се е случвало в новата българска история, когато страната е отказа един газопровод и той мина през Турция, даде пример Първанов.

Президентът счита, че трябва да се заяви ясно, коя е алтернативата на петролопровода Булгас - Александруполис и на АЕЦ Белене, особено ако това е шистовият газ.