След пет седмици на покачване, американските фондови пазари отчетоха най-слабия си ден за годината, който доведе до седмично понижение на индекса Dow Jones Industrial Average с 0.5%. Индексите приключиха на 12801 пункта за Dow, S&P500 на 1342 пункта и Nasdaq на 2903 пункта.

Обяснението за това понижение може да се намери в три фактора. Първият разбира се е Гърция: президентът на еврогрупата Жан – Клод Юнкер заяви, че пари Атина няма да получи, освен ако политиците не подпишат ангажимент да следват завинаги курса на тройката. А лидерът на една от трите партии в коалиционното правителство заяви, че няма да направи такова нещо. Фалитът на Гърция изглежда все по-вероятен.

Второ, вчера бяха публикувани данни за потребителското доверие, които се показаха по-ниски от почакванията. Трето, ръстът на Wall Street в началото на годината беше действително твърде бърз и е време за техническа корекция: през 2012 г. индексът S&P500 е с 6.8% нагоре, което е твърде бързо.

Отливът на парите от пазара на акции ги насочи към по-сигурни активи и съответно стойността на долара се покачи, а доходността по щатските ДЦК падна. 10 – годишните бонове предлагат 1.99%. Доларовият индекс се качи над 79 пункта. Единната валута последно в петък купуваше 1.3195 долара, австралийският долар се смъкна до 1.0672 щатски. Йената струва 77.565 долара.

На валутните пазари вече започват да разбират какво е това гръцки характер и сега се спекулира, че каквото и да си говори Юнкер, парите ще дойдат за Атина: никой не би искал да допусне удобния за Гърция фалит и така да рискува дестабилизиране на еврозоната. Еврото е в добра позиция спрямо повечето световни валути.

Що се касае до спада на йената, той се дължи на изказване на шефа на централната банка Масааки Ширакава от 6 февруари, че икономическата ситуация на островната държава е много сурова и това се дължи на дефлацията и силната валута. В момента ЯЦБ прилага мерки за монетарно охлабване и ще направи всичко останало, каквото е необходимо.

Излишъкът по текущата сметка на Япония е най-малкият от 1996 г. насам, само 125 млрд. долара. Именно този излишък определя търсенето на йената като сигурно убежище и резервна валута, тъй като той означава, че Япония не се нуждае от външни кредитори. В допълнение, в момента индексът на волатилността за валутите от Г7 е на многогодишно дъно и то
wa стимулира инвестиции във валути с висока лихва. Лихвите в Япония са нулеви. При висока волатилност, печалбите от лихвения диференциал могат да се заличат от движенията на пазара, обяснява Bloomberg.

В UK паундът се смъкна до 1.5755 долара, тъй като Английската централна банка увеличи по-малко от очакваното програмата си за изкупуване на ДЦК, с 50 млрд. паунда до 325 млрд. паунда, което е малко над една четвърт от ценните държавни книги на пазара.

На суровинните пазари в края на снощната сесия петролът се върна назад с 1.08% за сорта брент и 1.17% за WTI съответно до 117.31 долара за барел и 98.67 долара за барел. За това вина носят както по-скъпият долар, така и по-ниското потребителско доверие и липсата на напредък в преговорите за Гърция.

Тройунция злато може да се купи за 1725.30 долара. Унция сребро струва 33.60 долара, метричен тон мед 8496 долара. Снощи медта се срина с почти 3%.