Локомотивът на Европа е изпуснал пара и е забавил темпото през април, показват статистическите данни от Германия и Франция, изнесени тази сутрин. Кризата в еврозоната започва да се отразява на износа от двете държави. Потреблението също страда.

През месец април експортът от Германия се е свил с 1.7% до € 90 млрд. , като това се случна за пръв път от месеци насам. Вносът също се понижава, при това с 4.8% зо € 73.9 млрд. , което води до ръст на търговския излишък от € 16.1, съобщи федералната статистика.

Това показва, че най-силната икономика в Европа започва да изпитва негативните ефекти от проблемите еврозоната и забавянето на икономиките в региона. Това се доказва и от разбивките на статистиката за германския експорт. На годишна база износът за еврозоната е с 3.6% по-нисък. Износът за страни извън Европа пък нараства с 10.3% на годишна база.
 
Вносът спада с 0.6% от еврозоната и с 0.7% от трети страни.

Франция пък отчита бюджетен дефицит от € 59.9 млрд. рез април, което е с € 1.5 млрд. по-малко от преразхода към същия месец на предходната година, когато дефицитът е възлизал на € 61.4 млрд. Правителствените разходи са се увеличили с 4.2% зо € 133.6 млрд. Приходите в хазната са с € 2.1 млрд. повече или 2.7% по-високи до общо € 90.664 млрд. До голяма степен причина за покачването е корекцията на данъчната ставка и на Данъка добавена стойност. Спомогнала е и сделка по продажба на въздушни честоти.

За цялата 2012 година Франция си е поставила за цел да не надхвърля € 78.7 млрд. дефицит, в което е включена и помощта от € 6 млрд. от Европейския фонд за финансова стабилност.

Централната банка на Франция понижи прогнозата си за растеж на местната икономика през второто тримесечие, като очакванията са, че тя ще се свие с -0.1%. Очакванията до този момент бяха, че БВП на втората по големита икономика в Европа ще се запази без изменение във времето от април до юни.