Селскостопанската академия пусна на пазара семена на първия български сорт броколи, който носи наименованието „ИЗК Искра”. Те са произведени от Института по зеленчукови култури „Марица” в град Пловдив.

Новият сорт зеленчук е съвместна разработка на проф. Галина Певичарова, доц. Галина Антонова от научното звено към Селскостопанска академия и доц. Красимир Михов от Аграрния университет в Пловдив.

Българското броколи е предназначено за отглеждане по технология за късно полско производство. Семената се сеят през юни, а разсаждането му става в края на юли.

Времето за неговото отглеждане съвпада с това на късното главесто зеле. Растенията образуват централна цветна глава с тегло от 0.300 до 0.500 кг, която се състои от дребни до средни цветни бутони. В пазвите на листата се образуват и голям брой вторични цветни глави, които тежат между 0.050 до 0.150 кг. Продължителността на вегетационния период от засаждането до реколтирането на централните глави е 75 – 80 дни, а вторичните цветни глави се прибират поетапно до края на вегетацията.

Българското броколи е устойчиво към нападение от мана и слабо чувствително към нападение от листогризещи гъсеници и въшки. Тези му качества са предпоставка сортът да се отглежда екологично.

Броколито „ИЗК искра” дава добра продукция и бързо се адаптира към условията на отглеждане. Зеленчукът е с високо съдържание на витамин С, което го прави добър антиоксидант. Той е отличен продукт за прясна консумация, за замразяване и за кулинарна обработка, обясняват създателите на новия сорт.