Първият смартфон, работещ с Intel-процесор излезе на пазара, като най-големият производител на чипове в света стартира трето поколение на основните микропроцесори и възнамерява да се справи с мобилните конкуренти.

X900 Xolo е сглобен от малко познатата компания Lava и днес започва да се продава на пазара в Индия, който през последните години се превърна, наред със САЩ и Китай, във водещ в световен мащаб по отношение на мобилните технологии. Цената на устройството е около 425 долара. Целта на
Intel e да се справи с конкурентите си от Великобритания, които в момента са основните производители на хардуер за мобилни телефони.

 

Днес американската компания показа новото семейство микропроцесори, наречено Ivy Bridge, с архитектура 22 нанометра, предлагащи по-добра производителност и по-ниска консумация на енергия, пише CNN.

 

Ivy Bridge трябва да даде предимство на Intel пред производителите на ARM-базирани чипове, които вече навлизат и на пазара на мобилни компютри.

 

Голямата заплаха обаче идва от Microsoft, която наскоро обяви, че Windows 8 ще е съвместим с ARM процесорите.

 

За да се справи с тази опасност Intel стартира най-голямата си рекламна кампания от десетилетие, наблягайки на Ultrabook концепцията за тънки и леки преносими компютри.


Intel традиционно предлага процесори с по-голяма производителност, но за сметка на по-високото потребление на енергия, което ги прави неприложими за мобилните устройства.

 

Междувременно от британската компания Qualcomm обявиха, че имат проблеми с доставките на 28 nm процесори.

 

А и устройството на Lava е само първата стъпка. Няколко големи производители на мобилни телефони, включително Motorola и Lenovo скоро също ще пуснат на пазара Intel-базирани устройства.

 

Новият телефон X900 Xolo има едноядрен 32 nm процесор Atom. Следващият модел с двуядрен 22 nm чип се очаква да излезе по-късно тази година.