По всичко изглежда, че Гърция и България изграждат силни връзки с Азербайджан и държавната газова компания SOCAR, която търси дългосрочни възможности за експанзия в Югоизточна Европа.

Предстои финализирането на процедурата за приватизация на DESFA, оператора на гръцката национална газопреносна мрежа, пише NaturalGasEurope.

Процесът беше забавен от Европейските комисия за конкуренция, която изиска пълното прилагане на Третия енергиен пакет.

Въпреки това по време на последното посещение на гръцкия премиер Андонис Самарас в Баку, властите в Азербайджан заявиха публично, че са получили уверение, че е въпрос на седмици, преди DESFA да стане собственост на SOCAR. Цената на сделката е 400 млн. евро за 66% от гръцката компания.

Сделката ще осигури достъп на газ от Азербайджан както до междусистемните връзки с България и по-специално до газовия интерконектор с Гърция IGB, така и до гръцкия терминал за втечнен природен газ на остров Ревитуза, през Трансадриатическия газопровод /TAP/, който е предвиден да преминава през Гърция на път за Албания и Италия и се планира да бъде завършен до края на 2019 г.

Същевременно България наскоро подписа две споразумения с Азербайджан, които предвиждат доставки на газ през Гърция от 2018 г. Меморандумите за сътрудничество между Булгартрансгаз и SOCAR включват точка за увеличаване на обема на подземно хранилище за природен газ в района на Чирен.

Целият план се основава на очакванията, че до 2016-а година интерконекторният газопровод IGB ще бъде свързван и ще има функционален капацитет за обратен газов поток между Гърция и България, заедно с аналогична инфраструктура между България и Турция. В същото време подобни проекти ще свързват България с Румъния и Сърбия, като по този начин ще се даде възможност на Азербайджан да разшири пазара на газа си към Централна Европа.

От своя страна гръцката държавна газова компания DEPA, също предвижда взаимно свързвани газови маршрути, чрез които ще доставя азерски газ до Полша през 2020 г. DEPA вече е подписала споразумение за бъдещ внос на 1 милиарда кубически метра природен газ годишно от SOCAR и планира да увеличи този обем.

Важен аспект е и напредъкът по проекта за плаващи платформи за съхранение и регазификация. В момента се проектира платформата "Александруполис" от гръцката компания Copelouzos, чиято цел е да снабдява с втечнен природен газ Гърция, България и Турция. Цената на платформата ще е около 350 млн. евро, като тя вече има статут на проект от общ интерес за ЕС.

В момента се водят преговори с потенциални инвеститори, като вече тече процес за привличане на клиенти от Гърция до Унгария.