Пътниците, засегнати от стачката на пилотите от авиокомпания „Луфтханза”, няма да получат парично обезщетение. Причината е, че протестите се считат за извинително обстоятелство. 

Това заяви директорът на Европейския потребителски център Игнат Арсенов. В подобна ситуация дружеството е длъжно да пренасочи пътникът безплатно към друг полет, това може да стане както със същата компания, така и с друга. А в зависимост от периода на закъснението трябва да се погрижат за него, като му осигурят храна, вода и напитки, както и нощувка в хотел. 

Освен това пътникът има право да се откаже от пътуването и да се получи парите за билета и то в пълен размер, включително с таксите и комисионните, които са платени. 

Веднага след отменяването на полет компанията е длъжна да предостави избор на потребителя дали да се откаже, дали да се пренасочи за първия възможен полети, или за друго време, в което ще е удобно за пътника, посочва още Арсенов. И допълва, че първото нещо, което трябва да се направи, е незабавно да се свърже с издателя на билета. Ако е резервиран онлайн, компанията най-вероятно ще се свърже с него по имейл.

В случаите, когато е купуван през агенция, то трябва да се обърнем към нея. „Луфтханза” ще изпрати информация на нея, защото няма контактите на пътника. Проверка може да се направи и на уебстраницата на компанията. 

Експертът съветва още ако няма информация от авиокомпанията, пътниците да се явят на летището задължително, защото може да им отменят полета поради неявяване. „Българите пътуват често с „Луфтханза”, така че очакваме да има проблеми коментира още Арсенов. 

Трудност за българските потребители е, че в страната няма офис на компанията. Но информация може да се получи на гишето й, което е на Терминал 2 на столичния аеропорт. По данни на летището отменените полети са 28, като те са по направлението от София до Мюнхен и Франкфурт и обратно. 

Близо 3800 полета общо ще бъдат анулирани в сряда, четвъртък и петък и едва 500 ще останат в разписанията на летищата за този период. Според информация на „Луфтханза”общо 425 000 пътници ще бъдат засегнати от протестите на пилотите.