От началото на май влизат в сила нови регистрационни талони за автомобилите, с които няма да се налага носенето на големия талон при пътуване зад граница.

Подмяната на документа не е задължителна и тя ще става при изтичане на срока на досегашните талони или при нова регистрация. Цената на новите регистрационни талони остава 9 лева.

Промяната на малкия талон е свързана с подобряване защитите, както и с въвеждането на още данни в документа. 

Според изискванията на ЕС на първата страница името ще бъде изписано на всички европейски езици, а мастилото, с което ще бъдат отпечатани, ще бъде специално. Холограмата също ще бъде по-голяма.

„При промяна на образеца решихме почти всички данни от големия талон да ги има и в малкия, които са необходими за контрол на пътя от органите във всички държави-членки“, заяви Комисар Бойко Рановски, началник на „Пътна полиция“ в ГДП, цитиран от БНТ.

След тази промяна няма да се налага пътуващите за Гърция и Унгария да носят големия талон със себе си. Поради повишени изисквания на тези държави за информация в документа се изискваше да носят и двата талона, което създаваше проблеми, особено при автомобилите на лизинг.

По думите на Рановски от пътна полиция не очакват да има образуване на опашки за смяната на талоните, но в случай на натоварване, са в готовност да осигурят допълнителен ресурс з анормалното обслужване на гражданите.