Държавата все по-малко ще се меси във взаимоотношенията работник - работодател, а хората все повече ще работят от домовете си и на няколко договора. 

Такъв ще бъде пазарът на труда у нас след около 20 г. Тогава на него ще излезе поколението, което в момента е в бебешка възраст. Изводите са от изследване на Балканския институт по труда и социалната политика. 

 "Ще има много по-малко държава в трудовите отношения, отколкото е в момента. Това е неизбежно, защото тя просто няма да има място заради другите промени, които се очакват", коментира председателят на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков. 

Около 30-40% от работните места ще бъдат у дома - т.е. хората ще работят онлайн. Така ще се подписват и прекратяват договори, ще се поставят задачи, ще се предава изпълнението, ще се плащат възнаграждения. Това ще направи бизнеса по-конкурентен, тъй като работните места, които той трябва да поддържа в офиси и предприятия, са в пъти по-скъпи. Според прогнозата на Балканския институт по труда все по-масово ще се работи на срочни трудови договори и то на няколко, както и на много по-гъвкаво работно време. 

"Безсрочният договор няма да изчезне, но ще нараства броят на хората, които ще предпочитат срочните за извършване на определена работа, за да могат след това да са свободни да се договорят с друг работодател", обяснява Нейков. 

Задължително ще има и промяна на законодателството. То ще е отделно за големите фирми и за микропредприятията. Това се отлага от десетилетия, но според експертите на института в следващите 20-25 г. ще стане неизбежно. 

"Ако не стане, микропредприятията ще са принудени просто да заобикалят закона, не защото са лоши и искат, а защото той е неприложим за тях", отбелязват в анализа си от института. 

Според НСИ през 2012 г. от 372 000 предприятия 343 000 са били с до 9 заети. Още 24 000 са с до 59 души персонал.

Хората ще трябва да се обучават цял живот, но благодарение на технологиите ще могат да го правят онлайн у дома и ще имат повече време за това. 

"Все пак това ще е поколението, което се е родило с памперс "айпод", казва Иван Нейков. Тъй като голяма част от знанията и уменията хората ще придобиват чрез самообучение, ще бъдат наложителни различните опции за валидиране на знания и умения, придобити по неформален път. 

Министерството на образованието вече разви подобна система, която засега ще е само за някои специалности и ще се прилага само в някои професионални гимназии.