Работодателите се оттеглят от заседанията на Националния съвет за тристранно сътрудничество в знак на протест срещу решението на правителството да вдигне осигуровките – решение, договорено само със синдикатите. Бизнесът обяви, че бойкотира тристранката, докато двустранният диалог в рамките, на който вчера премиерът договори със синдикатите увеличаване на осигурителните вноски с 3 процента, не бъде заменен с тристранен. „Връщането ни в разговорите зависи от кабинета - оттам трябва да дадат знак, че искат да чуят аргументите на работодателите”, коментира за Дарик Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал. Организацията е един от шестте национално представителни съюза на работодателите у нас.

„Смятаме, че се допуска грешка. Стана така, че под действието на уличен натиск се стига до едно предложение, което ще доведе до лоши последици. Ние призоваваме правителството всъщност да не се поддава на този натиск. Подкрепяме го в провежданите реформи и не приемаме двустранно, зад гърба на работодателите да се подписват споразумения. Причината, която доведе до това предложение всъщност, е искането на лекарския съюз с половин милиард да им се увеличат разходите за следващата година. тоест от 2.09 млрд. да станат 2.633 млрд. лв. Да се налива половин милиард допълнително в една нереформирана система за сметка на всички данъкоплатци не е доброто решение. Освен че вдигането на осигуровките е прокризисна и неправилна мярка, насочването на тези средства в нереформирани системи увеличава стойността на тази грешка”, коментира Велев.

На въпрос от какво зависи връщането на бизнеса в разговорите, той отговори: „Зависи от това отново да бъде обсъдено това предложение. Да даде знак кабинетът, че иска да чуе и аргументите на бизнеса”.

14:52 часа

Работодателите се оттеглят от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Това става ясно от декларация, подписана от национално представителните работодателски организации - Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес, Българска търговско-промишлена палата, Български съюз на частните предприемачи „Възраждане”, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България и Съюз за стопанска инициатива.

Причина за действието им е обявеното намерение за подписване на споразумение между министър-председателя Бойко Борисов и синдикалните организации за увеличение на осигурителната вноска с 3 процентни пункта.

В декларацията си работодателите обявяват оттеглянето си от Националния съвет за тристранно сътрудничество като временно до заменяне на двустранните преговори с тристранен диалог.

 

*Обновена информация