Анализът на движението на цените на едро през месец ноември показва, че се запазва тенденцията на повишаване на стойността на част от основните хранителни стоки. Това съобщиха от Държавната комисия за по стоковите борси и тържищата.


През изминалия месец най-голямо увеличение спрямо октомври има при цената на брашното с 11%, олиото - 5.5%, лещата - 6% и фасула - 5%. Цената на оризът се е покачила с 3%. Непроменена през месец ноември спрямо предходния месец остава цената на яйцата и те се търгуват на цена 0.18 лв. за брой.

Слабо понижение е регистрирано при цената на захарта - 0.6%, млечните произведения - 3.3%, при сиренето и при кашкавала. По-ниски са цените и на пилето и кренвиршите съответно с 2.6% и 2%.

Цените на зелето и картофите през анализирания месец са с по-ниски стойности спрямо октомври, като зелето е с 17% по-евтино, а картофите с 4.5%.

Сравнителният анализът на цените през ноември 2007 г. и ноември 2006 г. показва, че всички стоки са отбелязали покачване през тази година.

Най-голяма промяна спрямо предходната година наблюдаваме при цената на олиото със 77% и брашното с 63%. Цените на млечните произведения са с около 30 - 40% по-високи, спрямо ноември 2006 г.

Анализът показва още, че цените на плодовете и зеленчуците са по-високи през тази година. Най-голямо увеличение е регистрирано при цената на зелето, което е поскъпнали с 66%, бананите с 62% и лимоните с 54%. Увеличението на цената на доматите и краставиците е с 8 - 12%.