Правителството на Сърбия одобри и внесе в парламента законопроект за безплатно разпределяне на акции. Законопроектът предвижда около 4 милиона граждани на Сърбия да получат по 1 000 евро, пише сръбският вестник “Вечерне новости”, цитиран от БГНЕС.

Акциите ще са на вече приватизирани фирми, както и на големи държавни предприятия. При продажбата на предприятия чрез търг 15 % от акциите бяха отделяни в специален приватизационен регистър. Те бяха предназначени за безплатно предоставяне на гражданите. Оценява се, че в момента в приватизационния регистър има акции за 242 милиона евро. Разделено на 4 милиона граждани, се получава сумата от 60 евро на човек.

Но повече пари на гражданите ще донесат акциите на шест големи държавни предприятия – “Нафтна индустрия на Сърбия” /НИС/, “Jat Airways”, “Електропривреда на Сърбия” /ЕПС/, Телеком Сърбия, летище “Никола Тесла” в Белград и “Галеника”. Оценъчната стойност на избраните държавни фирми е 25 милиарда евро, като всъщност на гражданите ще бъдат дадени акции за 4 милиарда евро.