Консервативната партия печели 330 депутатски места, докато основната опозиционна сила - лейбъристите взимат едва 232 места.

Трети са шотландските националисти с 56 места. Антиевропейската UKIP получава едва 1 депутат. Това сочат последните данни за резултатите от парламентарните избори във Великобритания, проведени вчера. До момента са сигурни 649 места в 650-местния парламент на страната.

Така управляващата досега Консервативна партия на премиера Дейвид Камерън може да формира стабилно самостоятелно правителство.

Резултатите от проведените вчера избори не потвърждават опасенията на финансовите пазари за нестабилен парламент и политическа криза Великобритания. Прогнозите от социологическите проучвания за равенство между консерваторите и лейбъристите не се сбъднаха.

На този фон британският паунд поскъпна силно с 1.79%, до 1.5524 долара. Това беше най-голямото покачване на паунда срещу щатските пари от юли 2009 г. насам.

Водещо обещание на консерваторите е да продължат досега провежданата от тях политика на подкрепа за икономическото възстановяване и едрия бизнес във Великобритания.

Премиерът Дейвид Камерън обаче обеща и друго. Това категорично заяви, че ще проведе референдум за оставането на Великобритания в Европейския съюз, ако консерваторите спечелят парламентарните избори.

След като победата на партията на Камерън вече е факт, най-вероятно референдумът ще бъде насрочен за 2017 г.