„Правим разчети колко може да се платят от бюджета към строителите“, обяви служебният вицепремиер с ресор управление на еврофондовете Илияна Цанова в ефира на Нова телевизия. 

Според нея, за да се покрият всички задължения към изпълнителите, по проекти от спрени оперативни програми, е трябвало да бъде приета предлаганата актуализация в бюджета.

Цанова обясни, че към момента Европейската комисия (ЕК) е спряла плащанията по цялата ОП „Околна среда“, както и по две оси - за градска среда и подобряване на туристическата инфраструктура, по ОП „Регионално развитие“. 

Тя заяви, че няма подробна информация защо са спрени преди два дни плащанията от националния бюджет по цялата програма. Това ще бъде обсъдено на специална среща днес.

Според нея, към момента задълженията към строителните компании заради блокираните проекти са 500 млн. лв., а спирането на изпълнението им застрашава изобщо финансирането им с европейски средства. 150 млн. лв., пък са разплатени от общини, но не са възстановени от управляващите органи по програмата.

Служебният вицепремиер подчерта, че 70% от публичните инвестиции в общините са с произход европейските фондове и ако част от проектите загубят финансиране, то те ще трябва да бъдат платени изцяло от държавния бюджет.

Илияна Цанова коментира и отзвука от разрешителното за строеж на част от газопровода „Южен поток“ на българска територия. Тя посочи, че министерството не може да обжалва или отмени собственото си решение, но право на обжалване имат други засегнати страни. Правителството, обаче, няма да инициира разговори с подобна цел.