Британските пивовари може да започват да разреждат бирата си с вода, за да спестят от данъци. За сега една компания анонсира, че ще направи експеримент с пазара още следващия месец, а изчисленията показват, че по този начин ще може да спести 6.6 млн. паунда данъци годишно.

Компанията - пионер е холандската Heineken, която държи правата за една от най-популярните на острова бири. Съгласно заявеното намерение алкохолното съдържание в традиционната John Smith Extra Smooth ще падне от сегашните 3.8% на 3.6%, като според производителя това няма да доведе до промяна във вкуса на напитката. Макар и разредена, бирата ще струва с 2.6 пенса по-скъпо на пинта.

Очаква се налагането на тази политика да доведе до известни спестявания, които ще бъдат насочени в технологично обновление на производствените инсталации и в маркетинг. 

От 2008 година насам в бирената индустрия бяха въведени нови ставки за данъчно облагане, като брандовете с по-слабо алкохолно съдържание плащат по-малко.

Индустрията е засегната от повишените цени на електроенергията и съставките, както и от високия данък върху производителите на алкохолни напитки. Годишно Министерство на финансите събира 9.2 млрд. паунда данък от пивоварите по данни на браншовата организация. Според проучванията им британските потребители са започнали да свикват с по-леките бири. Въпреки това се смята, че останалите компании ще изчакат да видят каква ще бъде реакцията на пазара и тогава ще се впуснат да разводняват бирата./ DailyMail