Може да отнеме известно време докато излезем от линията на подпомагане на банките, която бе предприета във вихъра на финансовата криза. Това смята президентът на Европейската централна банка Жан - Клод Трише в интервю за Financial Times.

ЕЦБ осигурява краткосрочни кредити на банките, за да ги подпомогне да повишат ликвидността си, а през миналата седмица стана ясно, че тези мерки ще продължат да стоят на дневен ред поне до края на годината заради страхове за глобалното икономическо възстановяване.

След като пазарите постепенно се възстановят, нашите по-нестандартни мерки ще бъдат последователно оттеглени, посочва Трише в интервюто. Така че ние акомпанираме на пазарите постепенно да се върнат към нормалните си състояния, но това отнеме известно време.

Според Трише членовете на евро - зоната, които нарушават законите на публичните финанси, трябва да бъдат временно изключвани при вземането на политически решения. Според него случилото се с Гърция е било преекспонирано и еврозоната не е била близо до бедствие.

Президентът на ЕЦБ вярва, че избирателите в страните от Западна Европа няма да приемат повторение на схемата "спасяване на банки с публични средства", като цитира данни, според които развитите страни са похарчили 27% от Брутния си вътрешен продукт за помощи и гаранции на банки, стигнали предела на фалита.