Правителствата на развиващите се страни от целия свят трупат запаси от храни, за да овладеят паническото купуване, инфлацията и социалното недоволство. Но по този начин те на практика водят до установяването на още по-високи цени на селскостопанската продукция – отбелязва Financial Times.

В четвъртък цената на пшеницата, която е най-важната хранителна стока в света, достигна най-високо равнище от две години и половина. Редица страни от Северна Африка и Близкия Изток, като Алжир и Саудитска Арабия, направиха изненадващи и извънредни покупки на зърно.

Социалното недоволство заради скъпите храни в страните от Магреба действително се покачва в последно време. В началото на месеца тълпа от млади демонстранти в Алжир скандираше „Дайте ни захар“, тъй като захарта в магазините е най-скъпа за последните 30 години.

За да осигури насъщния, правителството на Алжир закупи 800 хил. тона пшеница, много над обичайното. Саудитска Арабия обяви паралелно с това планове за удвояване на зърнените си резерви.

Вчера Бангладеш и Индонезия направиха извънредни покупки на ориз, като според трейдъри Джакарта купува ориз на партиди от 200 хил. тона. Вчера е била направена поръчка от Джакарта за 800 хил. тона. Бангладеш от своя страна ще се опита да удвои покупките на ориз през тази година.

Шефът на Cargill, най-големия в света търговец на аграрна продукция, твърди, че цените ще се задържат над нивата, характерни за периода 2000 – 2006 г. Грегъри Пейдж посочва, че климатичните явления ще определят пиковете на цените и се надява времето да е добро, за да се не повторят цените от 2007/08 година.

Добрите цени, които фермерите получават сега, действат като сигнал те да се активизират и да интензифицират селското стопанство – посочва Пейдж. В кратък период е възможно увеличаване на засаждането на две култури, а в дългосрочен период производителността на фермерството в развиващите се страни ще се повиши.

Но според Cargill цените на аграрната продукция ще останат силно волатилни, тъй като перспективите за още по-високи цени насърчават краткосрочното трупане на запаси, което подсилва ценовите движения. А ако в бъдеще има нарушение на доставките или заради лош климат, или заради експортни забрани, в кратък период можем да станем свидетели и на екстремални цени.