На 10 юни бяха публикувани дълго чаканите данни за стойността на брутния вътрешен продукт /БВП/ за първото тримесечие на 2009 г. През месец май НСИ отчете в експресни данни значително понижение на макроикономическият показател с 3.5% на годишна база. Сравнено с предходния период спадът е 5%. По този начин официално бе обявено, че рецесията е обхванала и България. Припомняме, че за да бъде обявена рецесия трябва две последователни тримесечия да се отчита на спад на БВП. За последните три месеца на 2008 г. понижението бе 1.6% сравнено с предходното тримесечие.

Заради тези негативни, но очаквани данни ние решихме да ви попитаме какво е за вас рецесията в България и как ще се развива.

Читателите на DarikFinance изглежда са песимисти относно развитието на икономическата ситуация у нас, след като 24% от общо 205-те участници в анкетата смятат, че рецесията ще отмине най-рано през Q2 на 2010 г., а 19% смятат, че ще прерастне в икономическа катастрофа. 23% от анкетираните не са изненадани от данните и смятат, че са били напълно очаквани. Според 12% от вас обявената рецесия е сигнал за вземането на спешни мерки, а 8% са на мнение, че можеше да бъде избегната. Отговор "не е повод за тревога с оглед на глобалната криза" и "ще се задържи най-много до есента" са посочили по 7% от вас.

Новата седмична анкета на DarikFinance е на лятна тема. Тъй като сезона на отпуските вече започна ви питаме: Къде ще прекарате лятната си ваканция?