За първи път от началото на кризата в България е регистриран
 ръст на БВП от 0,5 на сто - през второто тримесечие спрямо 
предходното. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов 
при откриване на конференция на ръководителите на 
статистическите служби на страните членки на ЕС.
    Премиерът каза, че данните са на базата на ревизирана 
методика на изчисляване на БВП по европейските стандарти.
    Според повечето икономисти това означава край на рецесията в
 България и се дължи основно на ръста на износа, каза премиерът.
 За всички български граждани обаче и за нас като управляващи 
тези цифри не са достатъчни, за да кажем, че животът ни се е 
променил, допълни премиерът.

За първи път от началото на кризата в България е регистриран ръст на БВП от 0.5 на сто - през второто тримесечие на годината спрямо предходното. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов при откриване на конференция на ръководителите на статистическите служби на страните членки на ЕС. Премиерът каза, че данните са на базата на ревизирана методика на изчисляване на БВП по европейските стандарти.

НСИ обяви малко след изказването му актуализирани данни за БВП за тримесечия.

Според повечето икономисти това означава край на рецесията в България и се дължи основно на ръста на износа, каза премиерът. За всички български граждани обаче и за нас като управляващи тези цифри не са достатъчни, за да кажем, че животът ни се е променил, допълни премиерът.

Бих бил по-доволен, ако е 5% ръст на БВП, но това показва, че усилията ни за тази една година са дали резултат и това ни амбицира да продължим по този път, каза още премиерът пред журналисти.

За първи път през второто спрямо първото тримесечие се отчита ръст на БВП от 0.5%, България не е отчитала такива данни преди, тъй като за това е било необходимо въвеждането на европейска методика, обясни и председателят на Националния статистически институт /НСИ/ Мариана Коцева.

Статистически първият път, когато регистрираме положителен ръст, е край на рецесията, но както и г-н Борисов каза, това не означава автоматично, че утре започваме да живеем по-добре, тъй като хората чувстват това, когато имат повече работа, по-високи доходи. Например Германия регистрира най-високият БВП от след войната и въпреки това продължава да е висока безработицата, не е регистрирано чувствително повишаване на доходите, каза още Мариана Коцева.

Липсваха ни по-хармонизирана методология и данни от предишни години – преди присъединяването. От тук нататък ще бъде получавана информация на всяко тримесечие, какво се случва с предишното, посочи Коцева.

Тя обясни, че първият път, в който националната статистика прави това се вижда, че имаме ръст от 0.5% и уточни, че методологията е планирана от преди две години и има европейски регламенти, по които се прави.

Що се отнася до доклада, който очакваме след проверката от страна на  ЕВРОСТАТ, Коцева посочи, че очакванията й са такива каквито са били преди проверката. Нямам никакви притеснения, ние работим по европейска хармонизирана методология, но самият доклад да излезе и ще го коментираме с удоволствие, заяви Коцева.

На въпрос, дали са назначени заместници в НСИ след скандалите около преброяването, Коцева уточни, че институтът продължава да работи със същия капацитет. Нямаме още нови заместници, предстои те да бъдат гласувани от Министерски съвет, уточни Коцева.

На фона на оптимизма у нас отвъд Океана оценикет за икономиката се по-скоро негативни. Инвестиционният гуру Уорън Бъфет наскоро коментира, че икономиката на САЩ си остава в рецесия. БТА, Фокус