Наред с всички неблагоприятни последици, които глобалната финансова криза предизвика, тя откри и сериозни инвестиционни възможности се казва в анализ на Pioneer Investments.

Очакванията на анализаторите са свързани с подобряване на състоянието на американската икономика и овладяване на кредитната криза. Едновременно с това, извънредният оптимизъм относно развитието на европейската икономика трябва да бъде ревизиран, предупреждават експертите.

„Американската икономика вече дава сигнали за подобрение. Комбинацията от фискални и монетарни мерки ще предотврати рецесията през тази година, въпреки че вероятно ще има забавяне на ръста заради намалената покупателна възможност на населението”, се посочва в доклада. Едновременно с това обаче слабият долар, водещ до ръст на вноса на американски стоки в Европа, поставя в риск някои от европейските страни с по-голям държавен дълг като Великобритания, Испания и Италия.

“Позицията ни в американските акции е с по-голямо тегло, докато европейските акции са неутрална част от портфейла ни. В САЩ, печалбите би трябвало отново да са добри през 2009, докато в Европа би могло да се очакват трудни макроикономически условия и през следващата година”, посочват от Pioneer.