Рецесията, в която изпаднаха САЩ за близо две години, свърши, но икономическият растеж може да бъде забавен заради високата безработица, показва проучване сред икономисти.

Според консенсусната макроикономическа прогноза на 44 анализатори от National Association of Business Economics (NABE) - голямата рецесия е приключила, но възстановяването на икономиката вероятно ще бъде по-умерено от обикновеното след резки спадове.

Над 80% от анкетираните икономисти считат, че растежът вече е започнал, според изследването осъществено от 2 до 24 септември. То показва още, че кризата на пазара на недвижими имоти в САЩ, епицентър на финансовата криза, която сложи спирачки на растежа, е много близо до своя край, като догодина се очаква растеж, съобщи Рийзър, главен икономист в Point Loma Nazarene University.

Според изследването ключовите области на тревога са увеличаващият се федерален дълг и нивата на безработицата, която се очаква да остане много висока догодина. Според прогнозите безработицата трябва да се увеличи до 10% през първото тримесечие на следващата година и да се установи на 9.5% до края на 2010 г., а инфлацията се очаква да се задържи на сегашните си нива през 2010 г.

Добрата новина е, че тази дълбока и продължителна рецесия изглежда приключва и с подобряването на положението на кредитните пазари, американската икономика може да се върне към солиден растеж догодина, без да се тревожим за увеличаващата се безработица, отбелязва NABE. Американският долар обаче ще отслабне още повече гази година и ще остане слаб през 2010 г., показва изследването. БГНЕС