Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че е време да се уреди въпросът за взаимоотношенията на Великобритания с Европа. В подготвяно от месеци насам изявление той заяви, че неговата партия ще поиска мандат от гражданите на страната да влезе в преговори с европейските институции, които да доведат до сключването на нов договор на взаимоотношенията. Едва когато това се случи, англичаните ще могат да излязат на референдум, на който да заявят позицията си "За" или "против" оставането на Великобритания в Европейския съюз.

 

Според Камерън Великобритания може да постигне нов договор с Европа, който да й върне увереността, че гласът й се чува при вземането на решения от 27-членния блок. Според него за да бъде отстояван интереса на англичаните, Европейският съюз трябва да е по-гъвкав и адаптивен, отколкото е сега.

 

Речта на Камърън обиди представителите на другите държави от Европейския съюз. Те я заклеймиха като егоистична, неоснователна и опасна.

 

Френският външен министър Лоран Фабио заклейми думите на Камерън като блъф и заяви, че страната е свободна да си върви. "Ако Великобритания желае да напусне Европа, ние ще разстелим червения килим", разкри раздразнението си французинът. По този начин той си отмъсти на Камерън, който използва абсолютно същия израз с червения килим когато изразяваше позиция за французите, които търсят данъчни убежища във Великобритания.

 

Другата държава - ядро на Европейския съюз, Германия, е по-дипломатична в реакцията си на речта на британския премиер. Според германците Камерън използва членството на Великобритания в Европейския съюз като инструмент във вътрешната политика. Удовлетворявайки евроскептиците, премиерът отдава твърде голямо значение на едно малцинство.

 

Агенция Ройтерс цитира и доста цветните реакции на различни представители на организации в Европейския съюз. Мартин Шулц, който е ръководител на Европейския парламент нарича изказването на Камерън "склеротично", обръщайки внимание върху факта, че основната причина за забавянето, с което Европейският съюз взема решения се дължи именно на опозицията, която предлага Великобритания.

 

Питър Менделсън, който е бивш комисар по търговията, окачествява изказването като "шизофренно". Според него Европа няма как да реагира позитивно, когато с нея се отнасят като с кафене, в което клиентът внася пепелник и прави каквото си иска, а на излизане взема каквото си хареса.

 

Друго сравнение е, че Великобритания е влязла във футболен клуб, но изведнъж е решила, че й се играе ръгби.

 

По-дълбоките анализи върху изказването на Дейвид Камерън акцентират върху неточностите в речта му, които издават невежество по отношение на това как работи Европейския съюз. Че прекалява я предупредиха и от Белия Дом, както и влиятелни бизнес лидери, които изтъкват опасността от глобален ефект при евентуално напускане на Великобритания.

 

Освен хора от критикуващи Великобритания за "игра с огъня", има и привърженици на поведението й. Финландия не осъди изказването. Министърът по европейските въпроси Алекс Стъб коментира, че с речта си Камерън е направил опит да изясни позицията на страната по този въпрос веднъж и завинаги.

 

Чехия, която е втората страна, освен Великобритания, която отказа да се подпише под фискалния пакт, подкрепи Камерън за забележките му към Европа. Премиерът на страната Петър Нечаш заяви, че страната му споделя виждането на Великобритания, че Европа трябва да е по-гъвкава, по-отворена и да има по-голямо доверие в своите граждани.

 

Холандският премиер Марк Рюте, който също споделя вижданията на Камерън по отношение на Европейския съюз, не взе страна и дипломатично заяви, че това бе една силна реч с добри идеи за реформи.