Бум на кражбите на цветни и черни метали, както и на незаконните площадки за вторични отпадъци очакват от рециклиращата индустрия. Това според представителите на бранша ще се случи след влизането в сила на промените в Закона за управление на отпадъците от 14 януари. С тях се въвежда банкова гаранция от 25 хил. лева и строги санкции за фирмите за скрап. Според Борислав Малинов от Българската асоциация за рециклиране това ще накара голяма част от площадките за метали да работят незаконно. Промените са основа и за корупция сред проверяващите органи, смятат от бранша.

Представителите на индустрията ще поискат нови промени в закона, сред които браншът сам да издава лицензии на рециклиращите фирми.

Глобите за най-малкото нарушение ще тръгват от 30 000 лева и ще стигат до 100 000 лева, обясни Борислав Малинов.

Той припомни, че миналата година е имало 2300 площадки, а след 14 януари тази година се очаква да останат 800. Половината от другите 1500 площадки ще продължат да работят незаконно, смята той. „Очакваме поне 700-800 площадки да работят без разрешение за черни и цветни метали, изкупувайки обаче тези отпадъци. Това ще доведе до увеличаване на кражбите. И ще даде възможност на онези фирми, които извършват незаконна дейност, да изкупуват краденото и да го пласират след това", обясни той.

Иво Георгиев от Асоциацията на рециклиращата индустрия каза, че от бранша ще поискат намаляване на данък печалба в следващата финансовия година или неплащането му, тъй като по думите на Георгиев гаранциите, които трябва да се депозират към екоминистерството, са около 32 млн. лв. „Нашият бранш е единственият изолиран от програма „Конкурентоспособност" за технологична модернизация на малките и средни предприятия", твърди той. Освен това от индустрията искат данъчни облекчения за фирмите, направили по-големи инвестиции.

От рециклиращия бранш се оплакаха от административните усложнения, предвидени при отчитането на приетите отпадъци.