Президентът Росен Плевнелиев определи първия референдум в демократичната история на страната да се проведе на 27 януари 2013 година. Въпросът, на който хората ще трябва да отговорят в допитването, е: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

След като през пролетта парламентът реши да спре проекта за изграждането на втора атомна централа у нас на площадка „Белене", Българската социалистическа партия започна събиране на подписи за провеждане на референдум по въпроса „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене". Бяха събрани над 700 000 подписа. Последва задължителна процедура по проверка в ГРАО и след като бе установено, че има над 540 000 валидни подписа, тя бе спряна. Според законовото изискване инициативата трябва да е подкрепена от над половин милион българи.

Последваха консултации при президента за въпроса, както и редица предложения по провеждането му. След разговорите при държавния глава премиерът Борисов заяви, че управляващите ще подкрепят въпроса, формулиран от БСП, въпреки че е противоконституционен. Министър-председателят лансира идеята за електронно допитване на принципа на процедурата при преброяването на населението през миналата година, а от ГЕРБ предложиха средствата, необходими за провеждането на вота, да се дадат от партийните субсидии. Според вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков референдумът ще глътне между 20 и 30 млн. лв.

В парламента процедурата по одобряването на въпроса за допитването предизвика спорове и взаимни обвинения между управляващи и опозиция, както и полемики за „атомния разпад" и „ядрения синтез" и атомната и ядрената енергетика. След уверенията на премиера, че ще бъде приета формулировката на БСП, мнозинството в парламента промени въпроса. В инициираната от БСП подписка той беше: „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене". Управляващите го промениха до вариант, в който проектът АЕЦ „Белене" изобщо не фигурира: „Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

Експерти вече изказват опасения, че прагът за валидност на референдума е твърде висок и това може да доведе до провала му. Според закона, за да е валиден референдумът, в него трябва да участват толкова хора, колкото са дали вота си в последните парламентарни избори. Така до урните на 27 януари трябва да стигнат 4 346 000 души.