Реформите след падането на комунизма в страните от Югоизточна Европа са замрели и това пречи на развитието на икономиките им.

Това посочва Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

„Когато погледнете какво се случи в тези страни в последните 10 години, установявате, че нямаше много промени от гледна точка на реформи", заяви главният икономист на банката Ерик Берглоф, представяйки ежегодния й доклад за прехода.

ЕБВР беше създадена през 1991-ва година, за да подпомага прехода на страните от бившия съветски блок към пазарна икономика и осъществяване дейността си главно и Източна Европа и Централна Азия, а в последно време разшири обсега си и в страните от Средиземноморието.

„Ако няма още реформи, на някои страни може да се наложи да чакат още десетилетия, за да настигнат Запада, а в някои случаи те рискуват никога да не постигнат нивото на доходи на западните страни", добави Берглоф.

Само страните от Централна Европа и балтийските държави са на път да достигнат и дори да надминат нивото от 60% от средните доходи на глава от населението в ЕС в идните 15-20 години, показва докладът. Повечето от останалите страни от Източна Европа може да останат далеч от това равнище.

Предупреждението идва след като неотдавна ЕБВР ревизира към понижение прогнозите си за растеж в региона заради слабата руска икономика. За всички страни от Източна Европа, Централна Азия и Южното Средиземноморие банката предвижда растеж от 2,0% тази година спрямо 2,2%, прогнозирани през май, и 3,1% - през януари. За идната година тя също намали прогнозите си на 2,8% спрямо очакваните през май 3,2%.

„Отварянето изглежда най-решаващият фактор за излизането от този порочен кръг на бавни реформи и икономически растеж", заяви Берглоф, посочвайки отварянето към международната търговия и чуждестранните инвеститори, както и развитието и независимостта на университетите.

ЕБВР подчертава и ролята на медиите и на гражданското общество в някои страни в подкрепа на прозрачността и отговорността на част от политическите лидери.