* допълнен вариант

Кризата нямаше да има този ефект, ако не се беше провалила регулаторната рамка. Това каза Алесандро Ривера от Министерството на икономиката и финансите на Италия по време на конференцията на тема „Отговорът на кризата от страна на регулаторите/Укрепване на надзора чрез обмяна на опит”. Ние не бяхме готови да се изправим пред кризата, защото нямахме достатъчно професионални умения, посочи Ривера. Според него финансовата криза ни е дала много полезни съвети.

Подходът по време на криза трябва да е на световно ниво. Тази ситуация ни показа, че е необходима координация, особено когато нещата тръгнат в лоша посока. Комуникацията трябва да се подобри не само между регулаторните органи, но и с правителствата, тъй като финансовият пазар е без граници. Ако не е налице сътрудничество между надзорните органи, това би довело до драматични последици. Това, което е важно, е да има дебати за нашите реакции за кризата.

Фактът, че кризата засегна основно банковия сектор, а се разпространи навсякъде, показва, че трябва да преразгледаме целите на финансовата регулация. Това посочи Карло Компорти, генерален секретар на комисията на европейските регулатори на ценни книжа - CESER. По думите му има един прозорец на възможностите за действие, който ще се стеснява с времето.

Според Компорти трябва да се осигури равнопоставеност на играчите на пазара. Двигателите на промяната са прозрачност на пазара, защита на инвеститорите, регулацията на кредитните рейтингови агенции, финансова стабилност и укрепване на надзора, посочи Компорти.

За осигуряването на по-голяма прозрачност проблем са фрагментацията и ликвидността на капиталовите пазари. Новите платформи се разрастват, но не знам дали те ще преживеят повече от един сезон, обясни Компорти. Зимата е времето, когато се осъществява динамиката, каза още той. Според него непрозрачността е навсякъде. Ние трябва да избегнем фрагментацията, за да не се отрази тя негативно на ценообразуването, обясни експертът.

В момента наблюдаваме нещо като „обръщане на риска” – от рискови инвестиции към инвестиции с нулев риск/депозити/, посочи Компорти и подчерта, че за да се защитят в по-голяма степен инвеститорите, условие е да се върне доверието в системата. той подкрепи тезата, че надзорните органи в Европа трябва да представляват една система, така че да има централна регулация и местен надзор.

В Италия всички банки заявиха, че са в безопасност, благодарение на добрия и стриктен надзор, каза Андреа Енрия, ръководител на управление "Регулаторен надзор и политика" в Италианската национална банка. Широкият обхват на надзора, ясните правила, строгият контрол върху финансовите иновации, всичко това спомогна да нямаме фалирали банки, допълни той. Според него регулаторната реформа върви в правилната посока.

Ролята на регулаторите сега трябва да е насочена към защита на инвеститорите, смята Джовани Сичилиано, ръководител на управление "Икономически анализи" на италианския надзорен орган на ценни книжа. Според него инвеститорите трябва да имат достатъчно информация, а посредниците трябва да работят в тази посока. Те трябва да гарантират, че листваните компании дават вярна информация. По време на кризата разбрах, че информацията беше нереална. Имах чувството, че финансовата информация, която компаниите са дали, е нереална, допълни Сичилиано.

Не днешната конференция се обсъди и въпросът за пенсионната система и как кризата се е отразила на тези фондове. Според Амброджио Риналди, главен директор на италианския надзорен орган на пенсионните дружества, пенсионните фондове са били засегнати от кризата и нормата на възвръщаемост е била отрицателна. Но през третото тримесечие на тази година възстановяването им върви доста бързо. Той уточни, че в различните страни пенсионните фондове са били засегнати в различна степен от кризата. Въпреки че кризата удари активите на пенсионните фондове и тяхната платежоспособност, това не е характерно за нашата страна, каза Риналди. Според него тези фондове са по-устойчиви по време на криза, защото нямат проблеми с ликвидността.