Рейтинговата агенция Fitch добави още един към проблемите на Италия в петък, като намали кредитния рейтинг на страната, заради политическата несигурност след изборите миналата седмица, дълбоката рецесия и увеличаващата се задлъжнялост. 

Fitch понижи кредитния рейтинг на Италия с една степен до BBB + с негативна перспектива, т.е. от агенцията подготвят нова низходяща корекция в следващите месеци на оценката си за платежоспособността на страната, съобщава Reuters. 

"Неубедителните резултати на италианските парламентарни избори, проведени на 24-25 февруари, правят малко вероятно съставянето на стабилно ново правителство през следващите няколко седмици", пише в анализа на Fitch. 

"Голямата политическа несигурност и неблагоприятна обстановка за допълнителни мерки за структурни реформи представляват допълнителен неблагоприятен шок за реалната икономика сред дълбоката рецесия," добавят от агенцията. 

В прессъобщението още се прогнозира, че италианската икономка ще се свие с 1.8% през тази година, което е далеч под последните очаквания на бившето правителство на страната за спад от 0.2%. 

Италия е в рецесия от средата на 2011 г. и не се очаква да отчете растеж до втората половина на тази година. Брутният вътрешен продукт се сви с 2.4% през миналата година. 

В същото време италианският публичен дълг е вторият най-висок в еврозоната след този на Гърция като съотношение към БВП. Той вероятно ще нарасне през тази година над 130 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. 

Оценките на другите големи международни рейтингови агенции Standard & Poor's и Moody's за дълга на Италия са съответно ВВВ+ и Ваа2, като и двете са с негативна перспектива. 

Вчера, след публикуването на решението на Fitch, разликата между доходността на италианските облигации с 10-годишен падеж и еквивалентните германски книжа достигна 3.18 процентни пункта. Но това все още е далеч под върховете от над 5.5 пункта от разгара на кризата в еврозоната през 2011 г.