Рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи кредитния рейтинг на Ирландия от А до ВВВ+, но този път със стабилна перспектива.

Това означава, че в близко бъдеще не се очаква допълнително понижаване на рейтинга на страната.

Решението на S&P идва ден след като бе установено, че ирландските банки се нуждаят от допълнително финансиране на стойност 34 млрд. долара.

От S&P аргументират понижението с това, че Ирландия ще трябда да вземе кредит от фонда на Европейския механизъм за стабилност, който заменя съществуващият сега Фонд за спасение на пострадалите от дълговата криза страни.

Като цяло, за 2010 г. банките в Ирландия са регистрирали загуба от 46 млрд. евро.

Междувременно Fitch понижи дългосрочния рейтинг на Португалия от А до BBB и то с негативна перспектива, което означава, че скоро можем да очакваме нови понижения.

Краткосрочният рейтинг на португалския суверенен дълг пък беше понижен от степен F2 до F3.

Според Fitch решението отразява опасенията, че Лисабон няма да може да заеме от пазарите необходимите средства за рефинансиране на задълженията си в средносрочен план, с оглед на обявяването на предсрочни парламентарни избори, които ще се проведат на 5 юни.

Политическата криза в Португалия дойде, след като премиерът Жозе Сократеш подаде оставка заради отказа на парламента да одобри предложения от кабинета пакет от за ограничаване на публичните разходи.

Правителството на Сократеш искаше съкращаване на бюджетния дефицит до 3.7% през 2013 г. Цената за това обаче беше наречена от опозицията "непосилна", а мерките - "убийствени за народа".

Парадоксално, но решенията на агенциите имаха твърде ограничен ефект върху валутните пазари, тъй като вниманието на инвеститорите беше насочено към новините от САЩ. Така еврозо завърши деня с повишение спрямо американските пари, до 1.4235 долара.