Международната рейтингова агенция Мудис (Moody's) обяви, че възнамерява да понижи оценката на трите най-големи френски банки – BNP Paribas, Sociеtе Gеnеrale и Crеdit Agricole заради рисковете, поети с гръцкия държавен дълг и дълговете на частния сектор, предаде Франс прес.

Мудис уточни, че е възможно да понижи и оценката на френско-белгийската банка Dexia.

Без да изключва евентуална неплатежоспособност на Гърция, агенцията ще изчисли по-специално "потенциалното разминаване, което може да възникне между обявяване на неплатежоспособност или преструктуриране (на гръцкия дълг) и сегашните оценки" на френските банки.

Мудис отбелязва, че проверката не би трябвало да доведе до понижаване с повече от една степен на оценките на BNP Paribas и на Crеdit Agricole. Дългосрочният рейтинг на втората в момента е Аа1, втората най-висока оценка на Мудис, а при BNP рейтингът е с една степен по-нисък, Аа2.

Рейтингът на Sociеtе Gеnеrale обаче може да бъде понижен с две степени, ако проверката включи и преоценка на т. нар. системична подкрепа - тоест, помощта, която биха могли да отпуснат държавните власти в случай на тежка криза.