Рекорден брой фирми - 67%, са подали Годишните финансови отчети (ГФО) по интернет, показват данните на Агенцията по вписванията. През изминалите години броят им е достигал около 30 - 40 на сто.

Фирмите и дружествата плащат по 50 лева за подаването на ГФО. Подаването на документите по интернет е два пъти по-евтино - 25 лева, като е необходим електронен подпис.

В понеделник, например, от 11 293 подадени отчети, 5943 са подадени по интернет, т.е 53%.

От големия процент на подавани електронно отчети е доволен и новият изпълнителен директор на Агенцията Юлиян Митев. Той отчита този висок процент и като факт, че хората имат доверие на електронната система, отбелязва БГНЕС. Вероятно своеобразният рекорд е допринесъл и за липсата на дълги опашки.

"Постарахме се да направим всичко възможно да няма струпване на хора, сега, разбира се, обстановката е утежнена. Следим непрекъснато ситуацията и мисля, че към настоящия момент нещата са напълно приемливи", смята Юлиян Митев.

Той призна, че понякога проследява колко време отнема на един гражданин да влезе в Агенцията и да свърши работа. Наблюденията му показват, че необходимото време е не повече от 30 мин.