На аукцион, провел се в Ню Йорк и завършил в ранните часове на днешния ден, беше заплатена рекордна цена за древна монета. Златен статер от Пантикапей с глава на сатир беше продаден за невижданите 3.25 млн. долара.

В каталога на колекцията, изнесена за продан, пише: „Една от най-желаните от всички гръцки монети ... значението й не може да се преувеличи. На нея е изобразено лицето на брадат сатир. Тази майсторска изработка без съмнение е най-великата златна гръцка монета“.

Няма спор, че траките са взаимствали сеченето на монети от гърците (които пък са се научили от лидийците – древен народ, живял в централните региони на Мала Азия). Но в случая действително може да се твърди, че монетата, която масово се определя като „древногръцка“, всъщност е сечена от тракийски цар.

Пантикапей е бил голям пристанищен град в източния край на Кримския полуостров в днешна Украйна; сега градът носи името Керч. Пантикапей е основан от колонисти на гръцкия град Милет през VI в. пр. н.е. и е главният сред множеството проспериращи градове на Боспорското царство. Името „Боспорско“ е пряк аналог с Босфора между Черно и Мраморно море – така в древността се е наричал и протокът между Черно и Азовско морета.

Според историците, те се позовават на сведение на гръцкия историк Диодор Сицилийски, в средата на V век властта в Боспорското царство е завзета от Спарток, който се смята за тракиец – за което впрочем говори и името му. Тиранът поставя началото на династията на Спартокидите, която царува от 438 до 110 г. пр.н.е.

За връзката между монетата и тракийските царе на Кимерийския Босфор говори и друго: златните монети със сатири се датират около 350 г. пр.н.е. Тогава на власт в Босфорското царство е бил Левкон, син на цар Сатирос I /407 – 387 г.пр.н.е./

Сатирос I пък е правнук на първия династ Спарток и изглежда не се е поколебал да се възползва от възможността да сече златни монети с лика на митологичния персонаж, който ще се асоциира с името му.

Що се касае до снощния аукцион, първите оценки са, че от изложените за продан 600 древни монети са получени 25 млн. долара, или двойно повече от първоначалните очаквания. Присъствали са около 200 нумизмати. Според експертите от нумизматичната къща Baldwin, провела аукциона, може би сме свидетели на началото на сериозна тенденция за възход в търсенето и цените на древните гръцки монети.

Сред впечатляващите резултати на аукциона са 850 хиляди долара, платени за сребърна тетрадрахма от Наксос от V в.пр.н.е., както и 650 хил. долара за статер от Фестос, при първоначални очаквания за 40 хиляди.

Самата най-скъпа древна монета може да разгледате тук. Сходните образци са с тегло 140 грама – доказателство за изобилието от злато в това древно царство, прочуто и със своето зърно и вино.

Търговците от Пантикапей са си набавяли злато в огромни количества от Урал и Алтай. Митичният пазач на златото - крилат грифон с глава на лъв и с рога - е изобразен на обратната страна на монетата, над житен клас.

Пантикапей запада след III век, когато сарматите завладяват степта. Упадъкът се задълбочава, когато по-късно египетската пшеница наводнява пазарите на Римската империя.