Подобрен е рекордът за потребление на електроенергия в нашата страна, съобщи Електроенергийният системен оператор /ЕСО/.

На 31 януари, в 20.00 часа, е отчетен максимален товар в електроенергийната ни система от 7354 мегавата, което надвишава досегашния рекорд от 7270 мегавата, отчетен на 26 януари 2010 година, посочват от ЕСО.

Вчера сме употребили 153 315 хиляди киловатчаса електроенергия, а днес се очаква потреблението на страната да стигне 154 млн. киловатчаса. Прогнозите за максимален товар за първия ден на февруари са за 7300 мегавата.

Продължава тенденцията за повишение на минималния товар в електроенергийната система; в ранните часове на първи февруари товарът е бил 5700 мегавата.

С близо шест процента повече електроенергия е употребена в последния януарски ден в сравнение с 30 януари, отчитат от Централното диспечерско управление към ЕСО.

В електроенергийната система има достатъчно мощности за посрещане на високия товар, заради необичайните за страната ни минусови температури, продължаващи вече трето денонощие, посочват от ЕСО. Включени са допълнително студен резерв и водни запаси.

/БТА