Залозите на Хедж фондовете срещу еврото достигнаха рекордно ниво през последната седмица на 2011 г, съобщава FT.


Въпреки че много фондове вече загубиха пари, залагайки срещу единната валута през миналата година, атаките продължават. Нещо повече, силното поскъпване на японската йена показва, че в играта вече се включват азиатските инвеститори.

 

Еврото поевтиня силно през ноември и декември и завърши годината на 10-годишно дъно спрямо йената и едногодишно дъно спрямо американския долар.

 

Броят на късите позиции в евро, при които инвеститорите могат да спечелят от поевтиняването на валутата, достигна рекордните 127 900 към 27 декември в Ню Йорк, спрямо 113 700 през предходната седмица. Стойността на договорите не е оповестена.

 

Атаката продължи и в началото на тази седмица, като еврото падна с 0.2% до 1.29 долара в понеделник, въпреки фундаменталните данни, които показаха леко подобрение в производствената активност в еврозоната. Само през декември единната валута загуби 3.6 на сто спрямо долара.

 

Според анализатори, цитирани от FT, силното покачване на броя на късите позиции обикновено означава краткосрочна корекция.

 

Данните на Комисията за търговия със суровини и фючърси обхващата само малка част от позициите, тъй като пазарът на евро е един от най-големите и най-ликвидните в света.

 

По данни на Банката на Англия, търговията с двойката евро-долар формира около една трета от обема на ежедневните транзакции на валутните пазари в глобален мащаб.

 

И все пак данните показват голяма част от дейността на хедж фондовете в САЩ и могат да се приемат за показателни за инвестиционните нагласи.

 

Стабилността на еврото през миналата година изненада неприятно много от инвеститорите, тъй като засега единната валута не поддава на атаките, поне не на тези от САЩ.

 

Силата на еврото се крие както в относителната затвореност на икономиката на еврозоната, в сравнение с тези на САЩ и Япония. Това важи в голяма степен и за дълга на европейските страни, по-голямата част от които се държи от европейски кредитори.

 

Германските облигации пък все така остават резервен актив и тяхната стабилност се пренася в някаква степен и върху единната валута.

 

Еврото получава подкрепа и от търсенето в Източна Европа, свързано с това, че еврозоната е основен пазар и износител за страните от ЦИЕ.

 

Въпреки това анализаторите от Nomura очакват еврото да падне до 1.20 долара през втората половина на годината. От Standard Chartered прогнозират 1.22 долара. Според JPMorgan обаче единната валута ще поскъпне до 1.34 долара, движение в същата посока прогнозира и BNP Paribas, но до 1.35 долара.