Олиото – рекордьор при поскъпването през 2007 г.

Естествен рекордьор в поскъпването през годината е олито. То промени цената си с 90% през 2007 г. спрямо 2006 г. За този неприятен иначе факт си има и логично обяснение. На първо място кризата беше предизвикана от климатичните промени и спадналото производство, включително и в България. Но бих казал, че за поскъпването доста спомогна и пренасочването на огромни количества маслодайни семена за преработка в биодизел. Това се вижда и на котировките на международните пазари, където олиото поскъпна повече от два пъти за една година.

Тъй като в България цените, с които се сблъскват потребителите са доста „шарени” и динамични, бих могъл да кажа, че ако през същия период на миналата година олиото струваше 600 долара за тон на борсата в Ротердам, / най-големия пазар за растителни масла в света/ към днешна дата цената е 1450 долара за тон. Вярно, че доларът загуби част от стойността си и това донякъде довежда „само” до 90% поскъпване, но се вижда как тази динамика нямаше как да не се отрази и на нашия пазар, защото не трябва да забравяме, че икономиката на България е отворена.

Същевременно в България вече действат 26 инсталации за производство на биогорива. Основната част от тези инсталации са за производството на биодизел.

Пшеницата скочи с над 100%!

На второ място по поскъпване бих поставил пшеницата. Хлебното зърно поскъпна с над 90% дори до 110% в сравнение със същия период на миналата година. И това също има своето обяснение с международния пазар и сравнително лошата реколта у нас. Ще посоча само, че на международните пазари през последната седмица отбелязахме поредния тъжен рекорд на борсата в Чикаго, където цената на мартенския контракт с пшеница надхвърли 360 долара за тон. Такова „чудо” лично аз не си спомням. А това неминуемо води до влияние и в страните, които ще внасят пшеница.

Ще припомня, че през миналата година сключваните на българските борси сделки бяха в диапазона 180-200 лв. за тон. А сега цена дори от 450 лв. е не съвсем добре приета от страна на продавачите.

Наистина ли пшеницата в България е най-скъпа в държавите от Европа?

Не бих приел това твърдение. То е по-скоро екстревагантно отколкото привързано към истината. Не е вярно! Примерно на борсата в Будапеща пшеницата се котира на „скромната” цена от 500 лв.

Царевицата пострада най-много от сушата, но месото не се увеличи драстично

Царевицата е стоката, която най-много пострада от сушата. И ако имаме сектор, където спадането на производството да е главоломно, това е именно при царевицата. Тази година производството на царевица е вероятно с близо 1 млн. тона под реалните потребности. И това естествено води до нейното поскъпване. Но понеже е силен дефицитът, реално царевицата излезе от публичния пазар и в момента ограничени количества се търгуват в режим на директно договаряне. Затова ми е трудно да кажа и каква е нейната цена в страната, защото има отрасли от животновъдството, които приемат с охота и високите цени. На първо място това са тези, които се занимават с отглеждането и производството на гъши дроб, а това е един много сериозен бизнес.

Това, което бих отчел като полезен факт от влизането ни в ЕС, е че цената на производните на царевицата, разбирайте най-вече месото и яйцата, бяха силно подтиснати от свръхпроизводството в ЕС. И ако се върнем пак назад, ще видим, че цената на месото за 1 година се е увеличила средно с 1 лв. /говоря за свинското месо/, където царевицата присъства едва ли не в чист вид. Повече поскъпнаха обаче сирената и кашкавалите. Въпреки, че през последната седмица се забелязва едно леко падане на цената и при тях. На този фон, като сравняваме цените на стоките през същия период на миналата година, виждаме, че наистина имаме поскъпване средно от 10-15%, като има обаче и стоки, които са по-евтини от миналата година. Колкото и да е странно това са цитрусовите плодове, които въпреки мрачните прогнози за драстично поскъпване, в момента портокалите и мандарините се продават по българските пазари на по-ниски цени от миналата година.

Реколтата през 2008 г. се очертава да бъде значително по-добра

Това, което се очертава гледайки от една страна мрачните прогнози особено отвъд океана, а от друга за засетите площи в ЕС, на който ние сме горди членове, можем да очакваме едно значително увеличение на производството в ЕС. И данните, показват, че през 2008 г. може да имаме увеличение с 18-20 млн. тона при пшеницата. 4.5 млн. тона при ечемика, около 22 млн. тона при царевицата и.т.н, което означава, че не би трябвало да има допълнително увеличение на цените в ЕС. Точно обратното, може да има известно понижение, което неминуемо ще повлияе и в България.

Същевременно добри метеорологични условия има в страните, които определят цените по света. Паднаха валежи в Аржентина и САЩ и реколтите вероятно през следващата година ще бъдат значително по-високи в сравнение с 2007 г. и въпреки че големи количества ще отидат за производството на етанол, все пак ще повлияе за понижение на цените.

*Авторът е председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата