Поръчки за строителство и рехабилитация на пътища за около 700 млн. лв. ще бъдат преразгледани. Най-вероятно държавата ще се откаже от повечето, защото няма необходимите средства, каза новият стар шеф на Агенция “Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров. Той беше върнат обратно на поста с идването на служебното правителство миналата седмица.

Лазаров заварил в агенцията десетки обществени поръчки, повечето от които бяха обявени накуп в последните дни на юни. “Всички те ще бъдат проверени и там, където сроковете за подаване на оферти все още не са минали, търговете ще се анулират”, каза Лазаров.

Става въпрос за проекти, които се финансират с външни заеми и с пари от бюджета, а не с евросредства. В последната година кабинетът “Орешарски” отпусна милиони левове основно за ремонт и изграждане на пътища в малки общини с мотива, че не са поправяни от десетилетия. Само по програмата за растеж на регионите са одобрени проекти за 50 млн. лв., които по думите на Лазаров почти са усвоени.

Може да се наложи да се прекратят обществени поръчки в напреднал етап и с подадени ценови оферти. Такъв е случаят с ремонта на старите отсечки от магистрала “Тракия”, които трябва да започнат през септември. “Когато си тръгнах от пътната агенция м.г., индикативната стойност на тези ремонти беше около 100 млн. лв. за 70 км. Сега разбирам, че това е индикативната цена само за 45 км”, каза Лазаров.

Трите търга за ремонт на “Тракия” вече са на финалната права - до седмица трябва да се изберат изпълнители. Най-изгодни оферти подадоха “ПСТ Холдинг”, “Понсстройинженеринг”, “Станилов”, “Трансконсулт 22” и “Интегрирани пътни системи”.