Ако процесът на икономическо възстановяване във Великобритания се забави, правителството би следвало да преразгледа някои от мерките за съкращаване на бюджетните разходи – счита МВФ. Фондът прогнозира 1.7% ръст на икономиката на Острова през тази година и 2% през следващата, но признава, че рискът тези прогнози да не се сбъднат е много голям.


Политиците трябва да бъдат гъвкави и бдителни, казва се в годишния доклад на МВФ за икономиката на Великобритания, цитиран от
The Telegraph. Ако спадът в икономиката се задълбочи и продължи по-дълго от очакваното, мерките за фискална консолидация трябва да бъдат адаптирани.

 

Рисковете за британската икономика са свързани с процеса на намаляването на задлъжнялостта от банковия сектор и домакинствата, от нов рязък спад на имотния пазар, както и от влошаване на ситуацията в еврозоната. Освен това британски банки остават с твърде големи участия в рискови страни като Гърция, Ирландия и Испания, което затруднява възможността им да отпускат кредит в страната.

 

МВФ съветва да се внимава бюджетните икономии да не доведат до влошаване на предлаганите комунални услуги и внимателно да се следи ситуацията сред уязвимите слоеве от населението. Ако се осъществи по-лошият сценарий, правителството в UK следва да предприеме временно съкращаване на данъци и оказване на по-голяма подкрепа с монетарната си политика – съветва още Фондът.