Спират процедурата по мярка „Технологична модернизация” от ОП „Развитие на конкурентоспособността” за периода 2007- 2012 г. Това каза на пресконференция ръководителят на дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност”в Министерство на икономиката и енергетиката Ели Милушева, предаде Агенция „Фокус”.

 

Процедурата е в процес на подписване на договори с одобрените за финансиране фирми от страна на договарящия орган. Днес със съжаление и с ясна отговорност заявявам категорично, че тези договори няма да бъдат подписани от мен като ръководител на договарящия орган”, подчерта Милушева. Тя съобщи, че днес е издала решение за отмяна на предишно свое решение от 23 май 2014, с което е одобрила доклада на оценителната комисия.

След публикуването на доклада на 23 май в управляващия орган постъпиха безпрецедентно количество жалби и сигнали за нередности при процеса на оценката, включително и такива, представляващи престъпления, за които съм уведомила ДАНС и прокуратурата”, каза Милушева.

Разпредена е повторна проверка, извършена от отдел „Законодателство, вътрешен контрол и нередности”, която е показала, че са установени нарушения при оценката на проектите.

Нарушени са принципите на равнопоставеност, процедурите и вътрешните правила, които водят до отмяна на класирането. Милушева посочи, че крайният срок за подписването на договорите е 30 юни и ако това не се случи дотогава, парите ще бъдат безвъзвратно загубени, затова мярката „технологична модернизация” е спряна, въпреки, че не всички от одобрените проекти са уличени в нарушения.

Имаме реални нарушения, има реален риск от финансови корекции, риск от спиране на програмата и забавяне на акредитацията за следващия програмен период 2014-2020, който риск никой не може да си позволи на практика към днешна дата”, каза още Милушева.

Тя заяви, че решението за спиране на „Технологична модернизация” има за цел да защити държавните интереси и интересите на фирмите. Милушева каза, че договорите, които по програма би трябвало да се подпишат, са със 142 фирми на стойност 97 млн. лева. Средствата от процедурата ще бъдат пренасочени към резервни проекти по процедурите „Енергийна ефективност” и „Иновации”.