Парите за общините от бюджета ще бъдат намалени със 100 млн. лева, а не както беше предвидено със 138 млн. лева, съобщи за Дарик председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Между първо и второ четене на актуализацията на закона е договорено допълнителни 26 млн. лева да бъдат отпуснати за лекарства.

Спорните 116 млн. лева допълнително за тютюнопроизводителите се запазват. В четвъртък проектозаконът ще бъде гледан на второ четене от ресорната комисия.

Над 40 предложения за актуализацията на бюджета са постъпили между първо и второ четене, съобщи Менда Стоянова. Постигната е договореност със сдружението на общините, според която „с 38 млн. по-малко ще бъдат намалени субсидиите за общините, като не поравно на всички, а са разделени на две големи групи: на големите малко повече на малките – малко по-малко”, каза Стоянова.

Промени има и в сферата на здравеопазването. Там 26 млн. се дават допълнително, за да няма проблеми с осигуряването на лекарствата, които се купуват от министерството, допълни Стоянова.

Всички допълнителни средства, включени в актуализацията, ще бъдат разписани по пера в закона. Запазва се размерът на дефицита и трите възможности за финансирането му. По решение на Министерския съвет ще се случи най-подходящият от тях, в смисъл външен дълг, вътрешен дълг и фискален резерв, каза Стоянова.

Между двете четения е отпаднало намалението на парите за вероизповеданията, защото става дума за незначителни суми, допълни Стоянова.