Ако кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Рик Пери влезе в Белия дом, той ще уволни Бен Бернанке от поста председател на Федералния резерв и ще накара централната банка да спре печатницата на пари, казал е губернаторът на Тексас пред CNBC.

Пери е посочил, че ФЕД сега се занимава с неща, които не би трябвало да прави. „Печатането на пари не върши друго в настоящия момент освен да обезценява доларите в джоба ни – и ни застрашава с по-висока инфлация в бъдеще”.

Оценката на финансовата медия за Пери е, че в последните седмици звездата му малко е помръкнала, след като не се е представил по най-добрия начин в дебатите между различните кандидати от Републиканците.

След като губернаторът на Тексас е бил атакуван отдясно заради отношението му към имиграцията и от ляво заради неотстъпчивостта му по социални въпроси, той е намерил изход в това да насочи стрелите си срещу „хеликоптера Бен”.

Ако председателят на Федералния резерв някога дойде в Тексас, ще се отнесем доста зле с него, са точните му думи. Освен това Пери е сравнил социалното осигуряване с финансова пирамида. Но е побързал да успокои пенсионерите: „Ние сме републиканци. Ние оправяме нещата”.

Пери влезе по-късно в кандидат – президентската надпревара, но бързо изпъкна. Той е обект на атаките на останалите републикански кандидати, но само той дотук е успял да наелектризира гласоподавателите на Голямата стара партия. Вижданията му са точно в републиканския курс: малко правителство и повече независимост от Вашингтон за частния сектор и особено МСП.

Пери е заявил: трябва да има някой с достатъчно ресурси, за да наеме работник. Но свръхрегулацията и прекомерните данъци пречат на това. Така се губят основните черти на Америка: достойнството от това да имаш работа и да можеш да се грижиш за семейството си.

 Пери критикува и Уорън Бъфет, който предлага „данък за милионери”. Бъфет наистина е интелигентен, отбелязал е губернаторът на Тексас – но е загубил контакт с реалната икономика: мъдрецът от Омаха не знаел истината за онези региони, в които не се създават работни места заради прекомерните данъци.