Разположен в остаряла сграда на БТК, строена още в комунистическата ера, рисковият фонд Eleven Accelerator има основен капитал от едва 12 млн. евро, съобщава WSJ.

 

Сумата не изглежда голяма за инвестиционен фонд, но това не е обикновен фонд. Eleven не играе с акции на капиталовия пазар и не спекулира с валутни курсове. Това е типичен рисков фонд, чиито средства идват по програмата Jeremie на Европейския съюз.

 

Целта на Eleven е да предоставя финансиране на стартиращи микро, малки и средни предприятия.

 

В страна като България, където рисковият капитал е изключително оскъден и обикновено твърде скъп, 12-те милиона евро на Eleven са много пари. При това фондът има впечатляващи партньори в лицето на компании като Springboard и Google.

 

Фондът предлага на стартиращите компании заеми до 50 000 евро, срещу дял от 10-15% от техния капитал, като целта е да се помогне на предприемачите да регистрират компанията си, да тестват пазара за своя продукт и въобще да стартират бизнес. Ако стартът бъде успешен, срещу още 15% от дяловете на новата компания, фондът може да отпусне допълнително финансиране до 150 000 евро.

 

Целта на начинанието е Eleven да изхарчи бюджета си в рамките на 3.5 години, като финансира стартирането на между 100 и 200 компании. Налице са и първите успешни резултати. С парите от фонда вече са стартирали 11 бизнеса, вариращи от еквивалент на играта Farmville, но в реални ферми, до софтуерно приложение за мобилен телефон, което „решава проблема на всяка жена, какво да облече“.