В един свят, в който инвеститорите страдат от фактори като количествено улеснение, глобална икономическа несигурност и слабия американски долар, петролът също престава да следва фундаменталните правила на търсенето и предлагането, пише „Маркет уоч“. Вместо това трейдърите се борят с все по-неясни и различни търговски среди, а анализаторите предупреждават, че новият „терен“ ще внесе още волатилност в цените.

Всичко това е ново за трейдърите и те експериментират, за да опитат да напипат формулите, които да им помогнат да прогнозират цената на петрола, обяснява Чарлз Пери, президент на енергийната консултантска компания Perry Management. Пазарът ще бъде волатилен поне докато тези фактори не се изяснят, смята той.

Формално погледнато фючърсите на годишна база не са мръднали сериозно, но промени все пак има. Контракт за доставка през февруари в последният търговски ден на декември 2009 г. на New York Mercantile Exchange беше сключен за 79 долара за барел, което е съвсем близо до договорите от четвъртък за доставка през декември при цена от 82 долара. Цените обаче реално са с 16% ръст от нивото си в края на август – 71 долара за барел.

Малка част от ръста на цените се дължи на подобреният баланс между търсене и предлагане, казва Мат Пери, старши енергиен консултант в KBC Process Technology Ltd. Вместо това то е следствие на нарасналия инвеститорски апетит към риск и ефекта на количественото улеснение.

Всъщност инвеститорите могат изведнъж да разберат, че се отхапали повече, отколкото могат да преглътнат и да се задавят с риска, смятат анализатори. „Всеки пазар, който се отдалечи сериозно от фундаменталните си основи е застрашен“, казва Дарън Нюсъм, старши анализатор в Telvent DTN.