Рязането на кабели в София било вандалство е становищено ва Сдружението на независимите интернет доставчици. Случилото се през последната седмица може да се окачестви като крайно непремерено действие, което не може да бъдат решение на проблема с развитието на телекомуникационната инфраструктура у нас.

„Действията са изключително вандалски и се извършват в момент, когато повечето оператори у нас и без това са започнали да прибират инфраструктурата си под земята. В сравнение с други европейски столици, като Букурещ например, София е в много по-прилично състояние и тенденцията е в бъдеще висящите кабели да са все по-малко. Затова е много странно, защо рязането на кабели се случи точно в този момент. Според нас в случая не става въпрос за интереса на гражданите, много от които на практика останаха без телефон и интернет достъп", пише в писмото на сдружението.

Решението на проблема с висящите кабели не може да бъде насилствено и с цената на прекъсване на услуги от критична важност за потребителите. Още повече, че другата възможна алтернатива за полагане на кабелите ни е каналната мрежа на БТК, а бившият държавен телеком иска цени, които не са разходоориентирани, смятат още от сдружението.

Именно високата цена за достъп до инфраструктура от толкова важно обществено значение е и причината България да е толкова изостанала по отношение проникването на широколентови услуги в по-малките населени места, където почти няма конкуренция и единствената алтернатива е бившият държавен телеком. Интернет доставчиците нямат друга алтернатива за разполагане на своите кабели, защото би било абсурдно да започнем да разкопаваме цяла София, казват интернет операторите.

* Не  е препоръка за вземането на инвестиционно решение!