С почти 3 процента се понижи цената на петрола в първите часове на американската търговия. В момента барел WTI се търгува при ниво 88.91 долара, като от сутринта суровината олекна с близо 2.6 долара за барел. Брентът се търгува при 93.05 долара, понижение от 1.9%. „Цената от 100 долара за барел в момента изглежда отминала история” – коментират за Bloomberg пазарни играчи.

Причината за тази рязка корекция са спекулациите, че глобалното икономическо възстановяване ще насърчи инвестициите в лихвоносни валути и в акции за сметка на намален интерес към суровинните пазари. Доскоро суровините се възприемаха като „валута от последна инстанция” – но силният долар е свързан с поевтиняване на търговските стоки.

През миналия месец петролът е поскъпнал с 8.6%, докато доларът се смъкна с 3%. Голяма част от ралито на петролните фючърси от сегашна перспектива изглежда преувеличено и с възобновяването на оптимизма петролът категорично поевтинява. Това е нова за пазара хипотеза – доскоро всеки признак за оптимизъм се свръзваше с изгледи за повишаване на търсенето и съответно водеше до поскъпване.

Добрите данни за икономиката на САЩ, на първо място неочакваният ръст на промишлените поръчки през ноември, изглежда карат инвеститорите да мислят за по-интересни инвестиционни обекти от петролните фючърси.

Но инвеститорите остават предпазливи в заключенията си преди официалния доклад за запасите от суров петрол и горива за седмицата, завършила на 31 декември. Очакванията са запасите да са намалили с 2 млн. барела, което означава, че в първите месеци на януари рафинериите ще купуват.

Същевременно цената на златото днес се понижи с 3.1%, или 44 долара за тройунция, до 1379 долара за тройунция. Доларът купува 81.875 йени и 0.7502 евра.